Våra bär

Hos oss på Skedevi Gård har vi odlat bär med omsorg sedan 1993. Våra bär finns för självplock och i gårdsbutiken under bärsäsongen, och ibland även i andra butiker.


Självplockning


Under sommaren öppnar vi upp för självplock av alla våra bärslag. All självplockning organiseras vid odlingarna, följ skyltar för självplockning vid ankomst till gården, och vidare mot önskat bärslag.


Vid odlingen vägs burkar och hinkar som tagits med hemifrån. Askar att plocka i finns också på plats. Vår personal ger sedan information om plockningen, och visar ut i odlingarna. Vägning och betalning sker sedan i stugan vid självplockningen, betalning med kort. 


Varmt välkommen att besöka vår självplockning under säsong!

Bärodlingen hos oss på Skedevi Gård startade med jordgubbar i början av 90-talet. 


Vi odlar jordgubbar både på friland och i tunnlar, och odlingen är i ständig utveckling. Både i tunnlarna och på friland odlas jordgubbarna i kruka. I tunnlarna får bären ett jämnare klimat och skyddas från regn och kyla. 


För att jordgubbssäsongen ska bli så lång som möjligt blandar vi olika sorter, där vissa mognar tidigt och andra lite senare. Vi planterar också jordgubbsplantor vid olika tidpunkter för att på så sätt förlänga säsongen.

Jordgubbar

Blåbär


Våren 2017 planterades de första blåbärsbuskarna här på gården. Dessa buskar tillhör familjen Amerikanska blåbär, även kallat trädgårdsblåbär, och vi har just nu drygt 5000 buskar. Våra blåbär odlas på friland i diken fyllda med torv. Blåbär är en surjordsväxt som vill ha ett lågt ph-värde kring rötterna, och då passar ogödslad torv bra. I vår blåbärsodling finns fyra olika sorters blåbär, där sorterna skiljer sig åt på samma sätt som olika sorters jordgubbar eller äpplen kan göra. 


Blåbärsbuskarna blommar i maj, och får sin skörd från mitten av juli och några veckor framåt. Under vintertid sker det stora arbetet med odlingen, då vi beskär våra blåbärsbuskar. Alla buskar klipps noggrant för hand, vilket tar lång tid att genomföra. Dock är det viktigt för att hålla buskarna friska, för att få en bra form och en riklig skörd under kommande säsong.


Det är vanligt att jämföra odlade blåbär med skogsblåbär, och där vill vi uppmana till att se dessa som de olika bär de faktiskt är. På svenska går de under namnet blåbär båda två, men på engelska benämns faktiskt bären olika med orden blueberry (amerikanskt blåbär) och bilberry (skogsblåbär).

Hallon

Det senaste tillskottet här på gården är vår hallonodling som vi startade upp 2021. Vår hallonsäsong börjar i senare delen av juli. Hallonen odlas i krukor i fem av våra tunnlar. Sorten vi har mest av heter Glen Ample och kommer att ger full skörd från start. Denna sort har inga taggar, och ger stora fasta bär som passar fint till sylt, dekoration och att frysa. Våra hallon kommer att finnas att köpa i gårdsbutiken och på självplock under hallonsäsongen i sommar.

Vinbär och krusbär

Under 2020 planterade vi några buskar vinbär och krusbär precis bredvid blåbärsodlingen. Vi har vita, röda och svarta vinbär, samt gröna och röda krusbär för självplock. 


Dessa bär är goda att äta som de är, men passar också perfekt till saft, sylt

och bakverk. 

Björnbär

I anslutning till hallonodlingen finns våra björnbär som är av sorterna Loch Ness och Sweet Royalla. Plantorna är taggfria och under säsongen 2023 finns våra björnbär i något begränsad tillgång både på självplockningen och i gårdsbutiken. Se hemsidans förstasida för aktuella öppettider och tillgång!